Geschiedenis Speelgoed

Geschiedenis van speelgoed

Speelgoed bestaat al heel lang. Volgens opgravingen van archeologen bestond er zelfs al speelgoed in het stenen tijdperk. Bij de opgravingen vond men poppen die bestonden uit klei, botten en stenen.
Ook bij opgravingen elders bijvoorbeeld in Egypte vond men complete poppen. Het bleef niet alleen bij poppen maar ook dieren zoals leeuwen, krokodillen etc. waarvan de kaken konden bewegen. Bij de Grieken was ook al speelgoed aanwezig, dit weten we omdat er tekeningen van spelende kinderen op vazen gevonden zijn. Andere volkeren zoals de Romeinen gebruikten verschillende soorten speelgoed voor jongens en meisjes om ze voor te bereiden op de toekomst. De jongens kregen echt jongensspeelgoed bijvoorbeeld helmen, harnassen en  zwaarden. Dit alles om in de toekomst een goede soldaat/krijger te worden. De meisjes kregen echt meisjesspeelgoed zoals poppen, kleedjes, borden, pannen en glazen om een goede moeder en huisvrouw te worden. Allemaal verschillende vondsten uit verschillende regio's en tijdperken waaruit bleek dat men toen al bekend was met speelgoed en de functie daarvan.

 

Speelgoed voor jongens en meisjes

Wanneer weet je welk speelgoed bij een jongen of een meisje hoort? Jongens kiezen vaak een voetbal, meisjes bijvoorbeeld een pop. Waarom in de meeste gevallen zo wordt gekozen is niet duidelijk. Zelfs wetenschappers worden het er niet over eens. De wijze waarop jongens en meisjes spelen verschilt enorm. Jongens houden meestal van snelle spelletjes, spelletjes met een hoge spanning of spelletjes waar geweld in voorkomt. Meisjes daarentegen houden van rustige spelletjes. Spelletjes die meer een verzorgend of moederlijk tintje hebben. Zij kunnen daar de hele dag zoet mee zijn. Uiteraard geeft het niet als je kind een bepaalde voorkeur heeft voor een speelgoed. Een jongensspeelgoed of een meisjesspeelgoed. Het is wel handig en bevorderlijk voor de ontwikkeling van een kind om ze ook met ander speelgoed te laten spelen. Een goed voorbeeld waaruit blijkt dat het spelen met verschillend speelgoed goed is voor de ontwikkeling van het kind:

Als een kind speelt met bouwblokken (jongensspeelgoed) leert het kind zijn ruimtelijk inzicht te bevorderen. En speelt een kind met poppen (meisjesspeelgoed) leert het kind zich te verplaatsen in anderen en conflicten te begrijpen en op te lossen. Uit onderzoek blijkt dat dit vaak vanzelfsprekend gebeurt. Dat men met elkaars speelgoed speelt. Jongens met meisjesspeelgoed en meisjes met jongensspeelgoed. Mocht dit niet het geval zijn dan is het verstandig om dit wel te stimuleren. Mocht hij of zij het niet zo leuk vinden, speel er dan samen mee zodat hij of zij zich op zijn gemak voelt.

Geschiedenis Speelgoed

Geschiedenis Speelgoed

Geschiedenis Speelgoed