Speelgoed en Leeftijd

Voor ieder kind is er goed speelgoed voor zijn/haar leeftijdsfase. Het is belangrijk dat het speelgoed aansluit bij de vaardigheden van het kind om zo zichzelf te ontwikkelen en plezier te hebben in het speelgoed waarmee gespeeld wordt.
Welk speelgoed is geschikt voor welke leeftijd? Het is fijn als u dit weet, zodat uw kind goed kan spelen. Onderstaand vindt u advies over welk speelgoed bij welke leeftijd te gebruiken is.

Baby & Peuter (0-4 jaar)

Kinderen van 0-4 jaar zijn onder te verdelen in baby, dreumes en peuter. Voor elk van deze categorie hebben ze allemaal hun eigen soort speelgoed wat goed voor hen is.    

 • Baby (0 tot 1 jaar)

  Voor de baby is deze in het begin, tot 3 maanden alleen speelgoed nodig met opvallende kleuren en vormen zoals een rammelaar of muziekdoosje.              

  Als de baby ouder wordt gaat hij zijn omgeving verkennen en kan hij dingen vast pakken en beter horen. Dit gebeurd bij baby’s van 4 tot 6 maanden. Hiervoor kunt u het beste speelgoed gebruiken als babyboekjes, kinderliedjes of badspeelgoed.

  Bij oudere baby’s van 7 tot 12 maanden wordt het soort speelgoed dat gebruikt wordt heel anders. Het spelen met een bal of blokken zijn dan ideaal.

 • Dreumes (1 tot 2 jaar)

  Een kind ontwikkelt zich in deze fase vooral door het nadoen van mensen of te willen helpen. Ook willen ze altijd bij de ouders in de buurt zijn en kunnen ze niet lang alleen blijven spelen. Als het net leert te lopen is een loop-/duwauto of loopfiets ideaal om dit te stimuleren. Ander speelgoed wat veel gebruik wordt zijn knuffels, zodat ze zich niet alleen voelen als u weg bent. Als dreumes wordt onder andere gespeeld met zandbakken, puzzels (met knopjes) of grote blokken (bijv. Duplo).

 • Peuter (2 tot 4 jaar)

  Bij de leeftijd vanaf 2 tot 4 jaar is uw kind een peuter. Peuters leren om te gaan door met anderen te spelen, waarbij buitenspelen ideaal is.  Buitenspeelgoed als kinderfietsen en traptractoren zijn veel gebruikt. Een spelletje spelen kunnen ze nu ook. Ander soort speelgoed voor deze leeftijd is bijvoorbeeld knutselen met bijvoorbeeld kleurpotloden of verf, eenvoudige kinderspelletjes (domino, memory) of de eerste computerspelletjes.


Kleuter (4-6 jaar)

Een kleuter heeft veel fantasie en kan goed spelen met anderen. Als kleurter speelt het ook nog met speelgoed voor de oudere peuters (3-4 jaar). Doordat ze nu verder ontwikkelt zijn, zijn wat moeilijkere spellen met inzichtsvermogen ideaal. Voor de fijnere motoriek kan speelgoed gebruikt worden als speelkeukens, muziekinstrumenten en poppen. 
 

Junior (6-8 jaar)

Kinderen gaan nu naar de basisschool en maken steeds meer vriendjes en vriendinnetjes waar ze mee willen spelen. Door de educatieve ontwikkeling zijn educatieve spelletjes bevorderend en wordt steeds meer logisch gedacht. Ook zijn spellen als touwtje springen, avonturenspelletjes en  leesboeken zeer interessant.
 

Tiener (8-12 jaar)

Als tiener kan een kind alles lezen en is ingewikkelder speelgoed steeds leuker. Geschikt zijn verschillende spelletjes van informatief tot aan voor de lol. Voor deze leeftijdsklasse is buitenspelen erg in trek. Denk bijvoorbeeld aan houten speelhuisjes, trampolines en meer.
 

12 jaar en ouder

Spelen blijft leuk hoe oud men ook is. Men heeft in deze fase een hobby ontwikkelt of de voorkeur voor een bepaalde thema. Er kan zowel in groepen als alleen gespeeld worden. Afhankelijk van de interesse en kennis is bijna al het speelgoed voor 12 jaar en ouder geschikt.

Speelgoed en leeftijdSpeelgoed en leeftijdSpeelgoed en leeftijdSpeelgoed en leeftijdSpeelgoed en leeftijd