Veiligheid Speelgoed

Als je kind aan het spelen is wil je je geen zorgen maken om het speelgoed dat het kind gebruikt. Hoe weet je nu of het speelgoed goed en veilig is?

 In Europa geldt de Europese richtlijn 2009/48/EC Veiligheid van speelgoed, waaraan iedere fabrikant of importeur zich moet houden. Deze speelgoedrichtlijn geeft echter slechts aan dat speelgoed veilig moet zijn. Hoe dat mogelijk kan worden ingevuld, bepalen de normen uit de serie NEN-EN 71. 

Op speelgoed staat vaak het CE-keurmerk. Dit is verplicht voor de speelgoedfabrikanten. Dit wordt vaak verward met dat dit garant staat voor kwaliteit en veiligheid wat niet het geval is. Er wordt alleen mee aangegeven dat het aan de Europese veiligheidsnormen voldoet. In Nederland moet het speelgoed ook voldoen aan de eisen van de Warenwet.

Als ouder is het belangrijk om zelf te letten of het speelgoed veilig is. Waarbij moet u op letten of speelgoed veilig is voor uw kind?

Let op de kleine onderdelen die bij jonge kinderen verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Hierbij is met name de leeftijd van belang. Ook staat er vaak op speelgoed niet geschikt voor kinderen onder 3 jaar, waarbij u dit speelgoed dan ook zeker niet dient te gebruiken als u kind jonger is dan 3. Controleer dus altijd de leeftijd waarvoor het speelgoed bedoeld is.

Kijk of het speelgoed goed afgewerkt is. Scherpe randen, hoeken en punten aan speelgoed zijn taboe. Plastic mag niet breken.

Naast het speelgoed zelf is het belangrijk hoe er om gegaan wordt met het speelgoed. De manier waarop gespeeld wordt met speelgoed dient door de ouders/opvoeders in de gaten te worden gehouden om ongelukken te voorkomen.
Bij veiligheid en speelgoed zijn vooral de voorzorgsmaatregelen in de speelomgeving belangrijk en om de vraag of kinderen spelen met speelgoed dat voor hun leeftijd geschikt is.