Waarom is speelgoed belangrijk?

Speelgoed maakt het spelen makkelijker, maar ook zonder speelgoed kunnen kinderen spelen. Spelen is voor kinderen van essentieel belang. Kinderen die vrij kunnen spelen kunnen "hun hoofd leegmaken" en daardoor het leven van alle dag beter aan.

Naast speelplezier levert speelgoed belangrijke leermomenten vooral als ze nog klein zijn. In die fase van ontwikkeling is elke activiteit die je kind uitvoert een manier van spelen, of het nou het eten van zijn bord gooit en dit op de tafel uitspreidt, alle netjes opgevouwen kleren uit de kast haalt, of zijn speelgoed in een rij ordent op de vloer. Elke speelactiviteit is weer een mooie gelegenheid om te leren en zich te ontwikkelen. Spelen helpt je kind bij de ontwikkeling van zijn motorische - en sociale vaardigheden, taalvaardigheid en intelligentie. De zintuigen spelen daarbij dan ook een belangrijke rol.

Daarnaast heeft elke soort speelgoed zijn eigen belangrijke leermomenten. Zo oefent je kind geduld met een gezelschapsspel, doordat het op zijn/haar beurt moet wachten. Op jonge leeftijd leer je vooral veel emotionele ontwikkelingen zoals omgaan met het verliezen van het spel of bijvoorbeeld  het gevoel dat winnen geeft.

Het juiste speelgoed op het juiste moment kan betekenen dat een kind vaardigheden aanleert waar het in zijn ontwikkeling aan toe is. Spelen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je kind en stimuleert de spelontwikkeling.

Ook volwassenen zijn regelmatig aan het spelen in de zin dat we bezig zijn om het plezier dat we door de activiteit ervaren. Hier wordt eerder gesproken over vrijetijdsbesteding in plaats van spelen. Regelmatig spelen is noodzakelijk om effectief en gezond te kunnen functioneren voor zowel kinderen als voor volwassenen.

Waarom is speelgoed belangrijk